Gratis verzending vanaf € 30
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Leendert van der Valk,Hou je dapper
  • Leendert van der Valk,Hou je dapper
Leendert van der Valk,Hou je dapper
`Hou je dapper`
het leven in en rond fort Asperen tijdens de mobilisatie 1939-1940
€ 9.90

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen

`Hou je dapper` - Fort Asperen tijdens de mobilisatieperiode

Half mei, aan de vooravond van het festival Gelegerd in Gelderland, verschijnt het boek `Hou je Dapper` -Leven in en rond Fort Asperen tijdens de mobilisatie 1939-1940. Auteur Leendert van der Valk vertelt daarin het verhaal van gewone mensen in een ongewone periode: de aanloop tot oorlog en bezetting in Nederland.

Landsverdediging
Een van de hoofdpersonen van het boek is reservist Arend Bouwer, een boer uit Steenwijkerwold. Hij behoorde tot de tientallen soldaten die tijdens de mobilisatie gelegerd waren in Fort Asperen. Het was hun taak om de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor te bereiden op de verdediging tegen een mogelijke aanval van de Duitsers. Een voorbereiding waar velen de zin niet zo van inzagen. Een oorlog? Dat konden ze nauwelijks geloven...

Ver van huis, ondergebracht in een koud en vochtig fort, moesten ze er desondanks maar het beste van zien te maken. Dat gold ook voor de bewoners van Asperen, die opeens allerlei soldaten over de vloer kregen. Het boek beschrijft hun wederwaardigheden en onderlinge verhoudingen, van het onwennige begin tot en met de chaotische dagen in mei 1940 als de oorlog daadwerkelijk uitbreekt. De laatste hoofdstukken volgen de hoofdpersonen tijdens de bezetting en daarna. Er ontstaat een hechte band tussen soldaten en dorpelingen, die ook na de oorlog in stand zal blijven.

Persoonlijke documenten
Aanleiding voor dit boek was de bijzondere nalatenschap van kapitein Van Deth, die in 2011 plotseling opdook: persoonlijke brieven en tal van andere documenten uit zijn tijd op het fort. Later kwamen daar de vele brieven bij die Arend Bouwer schreef aan zijn vrouw. Samen met de herinneringen van een aantal dorpelingen geven zij een levendig beeld van een kleine gemeenschap aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Samenwerking
`Hou je dapper` is een uitgave van Uitgeverij Boekschap in samenwerking met KunstFort Asperen.
Hardcover, formaat 120 x 168 mm., 124 pagina`s, 56 afbeeldingen.
ISBN/EAN: 9789490357061

www.boekschap.nl
info@boekschap.nl

Extra informatie:

Hardback
124 pagina's
Met illustraties
Mei 2012
244 gram
177 x 126 x 16 mm
EAN: 9789490357061
Boekschap

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen