Door de drukte kan uw bestelling iets langer onderweg zijn
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Marjolein Bax,Een wrang feest
  • Marjolein Bax,Een wrang feest
Marjolein Bax,Een wrang feest
Een wrang feest
Hoe velen de bevrijding niet overleefden
€ 22.99
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel


Op 5 mei 1945 leek heel Nederland eindelijk officieel bevrijd. Maar terwijl de vlaggen tevoorschijn kwamen, waren er nog steeds veel Duitse soldaten en collaborateurs en dat leverde spanningen op. Dronken ss’ers schoten om zich heen. Elders werd een verzetsstrijdster dodelijk getroffen door een kogelregen dwars door haar voordeur. Een Joodse onderduikster, die na lange jaren verstopt te hebben gezeten naar buiten keek, werd het slachtoffer van weer een ander vuurgevecht.

De schietpartij op de Dam, waarbij 32 mensen omkwamen, is het bekendste tragische incident van de bevrijdingsdagen. Maar tijdens haar onderzoek in vele, vaak lokale, bronnen ontdekte journalist Marjolein Bax dat in de chaotische dagen tussen 4 en 8 mei nog veel meer dramatische confrontaties plaatsvonden tussen de Duitsers en onder anderen de Binnenlandse Strijdkrachten. Het is een relatief onbekend gegeven dat meer dan tweehonderd mensen het leven verloren tijdens de bevrijding, in plaatsen als Zoetermeer, Amersfoort, Leersum en Mijnsheerenland.

In dit boek laat Bax met hun verhalen zien hoe moeilijk het is om de overgang van bezetting naar vrijheid te maken. Een lang verborgen, meeslepend opgetekende geschiedenis.


Recensie:
Algemeen Dagblad
Maarten Vanderbosch 02-05-2020
'Bax schetst een onthutsend beeld van de chaotische en gevaarlijke grijze zone die de overgang vormt tussen de bezetting en de bevrijding — het volk wil al dansen, maar het bevindt zich nog op een vulkaan.'

Extra informatie:

Paperback / softback
Met illustraties
Maart 2020
431 gram
215 x 135 x 28 mm
EAN: 9789463820837
Uitgeverij Balans

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel