Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Roel Tanja,Een korte geschiedenis van de eerste wereldoorlog De eerste wereldoorlog
  • Roel Tanja,Een korte geschiedenis van de eerste wereldoorlog De eerste wereldoorlog
Roel Tanja,Een korte geschiedenis van de eerste wereldoorlog De eerste wereldoorlog
Een korte geschiedenis van... De eerste wereldoorlog
€ 9.99

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen

In 2014 is het precies 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog uitbrak - de term `Eerste Wereldoorlog` ontstond natuurlijk pas nadat de Tweede was beëindigd.
WOI was het resultaat van jarenlange diplomatieke onderhandelingen en (geheime) verdragen, waardoor in augustus 1914 ineens de centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk) tegenover de geallieerden (Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland) stonden. In 1917 voegde de Verenigde Staten zich bij de geallieerden, waardoor de oorlog uiteindelijk werd gewonnen.
De Eerste Wereldoorlog staat vooral bekend om de loopgravenoorlog, waarbij weinig tot geen terreinwinst werd geboekt. Maar het was tevens de oorlog met een aantal uiterst zinloze veldslagen (Verdun, Somme, Ieper, Marne, Tannenberg) met miljoenen slachtoffers. Een hele generatie jongemannen werd hierdoor weggevaagd; in Groot-Brittannië sprak men niet voor niets van de `lost generation`. Terwijl België een van de belangrijkste slagvelden van de oorlog werd, bleef Nederland neutraal - maar dat betekende niet dat de oorlog geen impact op ons land had.
In "Een korte geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog" zet Roel Tanja nog eens op een rij welke gebeurtenissen zich tussen 28 juli 1914 (de moord op Franz-Ferdinand) en 11 november 1919 (Wapenstilstandsdag) afspeelden. In ruim honderd korte hoofdstukken worden alle gebeurtenissen opgesomd, zodat de lezer eens te meer een overzicht krijgt van hoe deze oorlog verliep. Daarbij komen mensen langs als keizer Wilhelm II, Arthur Zimmermann, koningin Wilhelmina, Anthony Fokker, Philippe Pétain, Georges Clemenceau, David Lloyd George, Wilfred Owen, Woodrow Wilson en vele, vele anderen.
"Een korte geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog" is het verhaal van slimme en buitengewoon domme generaals en politici, van heldhaftige soldaten, onschuldige burgers en veel onnodig bloedvergieten. Wat ervan overbleef: `In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen/ Tussen de kruisen, rij aan rij.`

Extra informatie:

Paperback / softback
192 pagina's
Maart 2014
230 gram
200 x 125 x 18 mm
EAN: 9789045315829
BBNC uitgevers POD

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen